OLEJ LNIANY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów
SKŁAD: 100 % olej lniany, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
-
71% objętości oleju lnianego stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
-
to jedyny olej tak bogaty w kwas omega-3 -aż 55%,
-
przewaga kwasów omega-3 nad omega-6 czyni olej lniany naprawdę wyjątkowym, ponieważ taką kompozycję kwasów omega-3, oprócz oleju lnianego, znajdziemy jedynie w tłuszczach ryb,
-
bardzo duże ilości witaminy E (silny przeciwutleniacz) oraz antyoksydantów (lignanów), które chronią organizm przed nowotworami.
(TABELA)
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:
-
stanowi podstawę diety antynowotworowej – dieta dr Budwig,
-
wpływa wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
-
na poprawne funkcjonowanie układu krążenia,
-
zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca,
-
zwiększa odporność,
-
wspomaga układ nerwowy,
-
pomaga leczyć schorzenia neurologiczne ( chorobę Alzheimera, Parkinsona i stwardnienie rozsiane) oraz wspomaga leczeie depresji,
-
wspomaga leczenie i zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, kamieni żółciowych lub hemoroidów,
-
korzystnie wpływa na zwalczanie objawów schorzeń reumatycznych oraz stanów zapalnych organizmu,
-
zalecany przy chorobach oczu, np. jaskrze, gdyż obniża ciśnienie śródgałkowe,
-
wzmacnia kości (zalecany przy osteoporozie)
-
stosowany przy cukrzycy (łagodzi wahania poziomu cukru we krwi),
-
reguluje równowagę hormonalną (zwalcza trądzik młodzieńczy, reguluje cykl miesiączkowy oraz skutki menopauzy),
-
chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem, nawilża i odżywia skórę; może być również stosowany zewnętrznie przy chorobach skóry takich jak łuszczyca, świąd oraz przy wypadaniu włosów.
SMAK: olej lniany ma delikatny smak, z lekko orzechową nutą i posmakiem siemienia lnianego, dlatego idealnie sprawdza się w diecie dorosłych, jak i dzieci.
OLEJ LNIANY W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości. To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:
-
do sałatek, surówek, do przygotowania sosów typu vinegret,
-
jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies,
-
jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,
-
jako samodzielny dodatek do chleba, focaccii, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych,
-
dla pobudzenia trawienia i na zaparcia -1 łyżka oleju lnianego w połączeniu z cytryną i szklanką ciepłej wody,
-
może być też spożywany na czczo (1-2 łyżek dziennie),
-
może być stosowany do smarowania skóry czy olejowania włosów (mimo, że nie jest kosmetykiem a środkiem spożywczym, ale z uwagi na bogactwo składników można go do takich celów stosować),
-
do przygotowania pasty dr Budwig na bazie oleju lnianego, chudego twarogu oraz jogurtu naturalnego.
PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju lnianego w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 3 miesięcy od daty tłoczenia.