
OLEJ RYDZOWY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów
SKŁAD: 100 % olej rydzowy, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolenowy (omega-3) – od 30% do 40% oraz kwas linolowy (omega-6) od 15% do 20%,
-
sterole roślinne,
-
witamina E i A oraz witaminy z grupy B,
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:
-
wspomaga obniżenie tzw. złego cholesterolu,
-
zapobiega chorobom układu krążenia,
-
wykazuje działanie ochronne wątroby, trzustki, jelit oraz nerek,
-
pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi,
-
łagodzi dolegliwości wywołane przez choroby reumatyczne,
-
redukuje objawy alergii,
-
wspiera pracę układu nerwowego i mózgu, w tym wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji,
-
przyspiesza gojenie ran, odleżyn, oparzeń,
-
pomaga łagodzić objawy atopowego zapalenia skóry,
SMAK: olej rydzowy (inaczej olej z lnianki) może występować w kolorze od złocistego, poprzez zielony aż do czerwonobrunatnego. Wyróżnia go też charakterystyczny korzenny smak z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy.
OLEJ RYDZOWY W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości. To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:
-
do przygotowania idealnych sałatek śledziowych z dodatkiem cebuli,
-
popularny jako baza przygotowania tzw.maczanek do chleba (olej doprawiony ulubionymi ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie z dodatkiem posiekanej cebuli),
-
jako dodatek do sałatek, surówek i jako baza do przygotowania sosów typu vinegret,
-
zdrowy dodatek do zup, owsianek, warzywnych smoothies,
-
jako składnik past warzywnych, hummusów i twarogów,
-
jako samodzielny dodatek do ziemniaków w mundurkach, do warzyw z grilla, kasz
i innych potraw regionalnych, -
do wykorzystania w domowych zabiegach kosmetycznych na twarz i włosy.
PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju rydzowego w ciemnym
i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.