top of page
Rzepakowy2.jpg
Oliwa Północy z Omega 3 i 6

OLEJ RZEPAKOWY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

SKŁAD: 100 % olej rzepakowy, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • idealna dla zdrowia proporcja kwasów omega- 6 do omega-3 – tylko w  OLEJU RZEPAKOWYM powyższe kwasy występują w stosunku 2:1, pod tym kątem zdecydowanie przewyższa on popularną oliwę z oliwek,

  • wysoka zawartość NNKT - kwas oleinowy (omega- 9) ok. 60%, kwas linolowy (omega- 6) ok. 20 % i kwas linolenowy (omega -3) ok.10 %, a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy,

  • bogactwo witamin E,A,K oraz D2, która w organizmie przekształaca się w witaminę D3.

 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

  • wzmacnia system immunologiczny,

  • chroni system nerwowy,

  • poprawia krążenie krwi oraz pomaga przeciwdziałać chorobom serca,

  • przyspiesza proces przemiany materii,

  • ma dobroczynny wpływ na jelita i żołądek,

  • obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

SMAK: olej rzepakowy ma delikatny smak, z lekko orzechowo-ziołową nutą, dlatego idealnie sprawdza się w diecie dorosłych, jak i dzieci.

OLEJ RZEPAKOWY- ZASTOSOWANIE: do spożycia na zimno i na gorąco, To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:

  • do sałatek, surówek, do przygotowania sosów typu vinegret,

  • jako baza do przygotowania domowego pesto lub majonezu,

  • jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies,

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,

  • jako samodzielny dodatek do chleba, focaccii, kasz, ziemniaków w mundurkach
    i innych potraw regionalnych,

  • do mieszania z innymi olejami, aby stworzyć nowe kompozycje smakowe,

  • jako składnik domowych preparatów pielęgnacyjnych – peelingów, maseczek do twarzy, masek na włosy, odżywek do paznokci.

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju rzepakowego w ciemnym
i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.

Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku
bottom of page