top of page
Słonecznikowy 2.jpg

OLEJ SŁONECZNIKOWY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

 

SKŁAD: 100 % olej słonecznikowy, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • bogata zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości,

  • wystepowanie beta-karotenu i lecytyny,

  • wysoki poziom NNKT – omega-6 – do 60% zawartości oleju.

 

 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

  • wspomaga czynności serca i krążenie krwi,

  • poprawia funkcje mózgu,

  • wspomaga układ odpornościowy,

  • wspomaga leczenie chorób dermatologicznych np. pomaga wygoić stany zapalne skóry (rumień, obrzęki spowodowane oparzeniami słonecznymi), poprawia pracę gruczołów łojowych,

  • wykazuje właściwości regenerujące stan skóry, włosów, paznokci.

  • witamina E zawarta w oleju wzmacnia i uszczelnia płaszcz lipidowy skóry, spowalnia procesy starzenia się skóry, przeciwdziała ekspansji wolnych rodników, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV,

  • ze względu na wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, olej słonecznikowy zaliczany jest do grupy tzw. olejów schnących, które mogą stosować osoby posiadające cerę tłustą i mieszaną; pielęgnacja tym olejem pomoże im wygładzić skórę oraz zapobiegnie jej wysuszaniu się.

SMAK: olej ma wyczuwalny smak pestek słonecznika z delikatną orzechową nutą, bardzo łagodny i przyjemny w zapachu i smaku.

OLEJ SŁONECZNIKOWY ZASTOSOWANIE: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:

  • do kapusty kiszonej oraz innych sałatek i surówek,

  • do przygotowania domowego majonezu oraz sosów typu vinegret,

  • jako dodatek do zup, owsianek, kasz i makaronów,

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,

  • jako samodzielny dodatek do chleba, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych,

  • jako dodatek do swoich ulubionych kremów i balsamów, jako samodzielny produkt do pielęgnacji i masażu.

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju słonecznikowego w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.

Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku
bottom of page