OLEJ SŁONECZNIKOWY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów
SKŁAD: 100 % olej słonecznikowy, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
-
bogata zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości,
-
wystepowanie beta-karotenu i lecytyny,
-
wysoki poziom NNKT – omega-6 – do 60% zawartości oleju.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:
-
wspomaga czynności serca i krążenie krwi,
-
poprawia funkcje mózgu,
-
wspomaga układ odpornościowy,
-
wspomaga leczenie chorób dermatologicznych np. pomaga wygoić stany zapalne skóry (rumień, obrzęki spowodowane oparzeniami słonecznymi), poprawia pracę gruczołów łojowych,
-
wykazuje właściwości regenerujące stan skóry, włosów, paznokci.
-
witamina E zawarta w oleju wzmacnia i uszczelnia płaszcz lipidowy skóry, spowalnia procesy starzenia się skóry, przeciwdziała ekspansji wolnych rodników, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV,
-
ze względu na wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, olej słonecznikowy zaliczany jest do grupy tzw. olejów schnących, które mogą stosować osoby posiadające cerę tłustą i mieszaną; pielęgnacja tym olejem pomoże im wygładzić skórę oraz zapobiegnie jej wysuszaniu się.
SMAK: olej ma wyczuwalny smak pestek słonecznika z delikatną orzechową nutą, bardzo łagodny i przyjemny w zapachu i smaku.
OLEJ SŁONECZNIKOWY ZASTOSOWANIE: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:
-
do kapusty kiszonej oraz innych sałatek i surówek,
-
do przygotowania domowego majonezu oraz sosów typu vinegret,
-
jako dodatek do zup, owsianek, kasz i makaronów,
-
jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,
-
jako samodzielny dodatek do chleba, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych,
-
jako dodatek do swoich ulubionych kremów i balsamów, jako samodzielny produkt do pielęgnacji i masażu.
PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju słonecznikowego w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.