Olejowy Zakątek - manufaktura naturalnych olejów zimnotłoczonych
W świecie, gdzie wszyscy żyjemy w biegu i każdego dnia staramy się dogonić swoje plany i marzenia, chcemy zachęcić to tego, aby nieco zwolnić, zamienić FAST na SLOW i zadbać o swoje zdrowie, świadomie wybierając produkty do codziennej diety.
Dobrze zbilansowana dieta oprócz warzyw, owoców, węglowodanów i nabiału, powinna zawierać zdrowe tłuszcze, bogate w NNKT, zwłaszcza omega-6 i omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i dlatego sami musimy dostarczać mu te niezbędne składniki wraz z pożywieniem.
Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna (prozdrowotna)
Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się od artykułów spożywczych, a reklamy wołają do nas ze wszystkich stron, pamiętajmy, aby wybierać produkty naturalne, o prostym składzie, jak najmniej przetworzone. W kategorii tłuszczów roślinnych kupujmy produkty, które nie są wytwarzane w procesie ekstrakcji olejów z nasion rozpuszczalnikami organicznymi, ani nie są poddawane procesom rafinacji fizycznej i chemicznej.
Takimi zdrowymi tłuszczami roślinnymi są oleje uzyskiwane metodą tłoczenia na zimno, których regularne spożywanie może wpływać na zahamowanie lub opóźnienie chorób cywilizacyjnych, bezpośrednio związanych z codzienną dietą, np. otyłość, niedokrwienna choroba serca, nadciśnienie tętnicze.
Bogactwem naturalnych olejów tłoczonych na zimno jest przede wszystkim obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT – kwasu linolowego i Alfa – linolenowego oraz wysoki poziom antyoksydantów.
Oleje tłoczone „na zimno”– jak to rozumieć
Tłoczenie oleju na zimno jest najstarszą, naturalną metodą pozyskiwania oleju, zaliczaną do metod ekologicznych, gdyż w procesie tłoczenia nie ma udziału wysoka temperatura i nie są stosowane żadne rozpuszczalniki.
W prasie ślimakowej, przy wolnych obrotach, wytłaczane są ziarna roślin oleistych. Efektem takiego tłoczenia jest gęsty, aromatyczny olej, który następnie oczekuje przez kilka dni w pojemnikach sedymentacyjnych w zaciemnionej chłodni. Dlaczego? Ten czas jest niezbędny, aby w naturalnym procesie sedymentacji, cięższe drobinki nasion opadły swobodnie na dno, następnie tak wyklarowany olej może zostać rozlany do butelek – oczywiście szklanych i ciemnych, ponieważ one chronią olej przed szkodliwym działaniem światła. Oleje tłoczone w naszej olejarni nie są poddawane filtracji, dlatego z czasem na dnie butelki może zbierać się naturalny osad. Nie ma on wpływu na jakość oleju, a jedynie świadczy
o prawdziwie naturalnym procesie tłoczenia. Zachęcamy do wstrząsania butelką z olejem przed użyciem, aby wymieszać olej, ale nie jest to konieczne.
Jak tłoczymy oleje w Olejowym-Zakątku
Bardzo duży wpływ na smak i prozdrowotną skuteczność olejów tłoczonych na zimno, oprócz samego procesu technologicznego, ma jakość surowca, używanego do tłoczenia.
Oleje tłoczone w naszej rodzinnej manufakturze posiadają wszystkie potrzebne certyfikaty
i atesty, a wykorzystywane do tłoczenia ziarna oleiste pochodzą ze swoich upraw lub są dostarczane nam przez zaufanych i sprawdzonych dostawców.
Zastosowanie olejów tłoczonych na zimno
Świeże oleje zimnotłoczone zaleca się stosować w kuchni, jak i zewnętrznie w zabiegach pielęgnacyjnych skóry, włosów i paznokci.
W kuchni oleje wykorzystujemy tylko do przygotowania potraw na zimno lub do polania już gotowych i podanych potraw gorących.
Nie zaleca się podgrzewania olejów tłoczonych na zimno, wyjątkiem jest olej rzepakowy, który możemy wykorzystać do gotowania, duszenia i krótkiego smażenia.
Oleje tłoczone na zimno – wykorzystanie w kuchni
Aby w pełni korzystać ze składników odżywczych zawartych w zdrowych tłuszczach powinniśmy je wprowadzić do swojej codziennej diety. Dla osób mocno zabieganych polecamy wypracowanie sobie porannego/popołudniowego nawyku spożywania swojego ulubionego oleju bezpośrednio z łyżki (1-2 łyżek stołowych dziennie).
Dla osób zdyscyplinowanych i systematycznych w działaniach kulinarnych, polecamy łączenie pysznego
z pożytecznym i wykorzystanie olejów tłoczonych na zimno w przygotowaniu domowych posiłków, np.:
-
do przyprawienia owocowych i warzywnych sałatek oraz surówek;
-
do przygotowania sosów typu vinegret;
-
jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies;
-
jako składnik past warzywnych, hummusów i domowych twarożków;
-
jako zdrowy dodatek do chleba, focaccii, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych;
-
do polewania warzyw: surowych, pieczonych lub gotowanych na parze;
Oleje tłoczone na zimno w domowym SPA
Wiele olejów tłoczonych na zimno można stosować w domowych zabiegach kosmetycznych np. olej konopny, olej lniany, olej z orzechów laskowych lub olej rzepakowy.
Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać naturalne oleje spożywcze w zaciszu domowym:
-
do codziennej pielęgnacji skóry- cera tłusta/mieszana (regulują wydzielanie sebum), cera sucha (zapewniają nawilżenie), cera trądzikowa (wykazują właściwości przeciwzapalne);
-
łagodnie usuwają makijaż;
-
regenerują i nawilżają włosy (zabieg olejowania włosów);
-
regenerują i wzmacniają słabe, zniszczone paznokcie.
Zamówienia
Każdy olej w naszej olejarni jest tłoczony na świeżo, pod Wasze zamówienia, nie mamy zapasów na półkach. I nie planujemy ich mieć.
To znaczy, że specjalnie dla Was tłoczymy, sedymentujemy i rozlewamy w butelki świeży
i naturalny olej, najwyższej jakości.
Z tego też powodu przyjmujemy zamówienia z 3-4 dniowym terminem realizacji, ponieważ nasze oleje wymagają czasu i skupienia, zanim pełne buteleczki trafią w Wasze ręce.
Przechowywanie:
Nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie olejów w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celcjusza), ponieważ dostęp do światła i powietrza powoduje obniżenie wartości odżywczych i prozdrowotnych olejów zimnotłoczonych.
Wysyłka
Staramy się, aby przesyłka była dobrze zabezpieczona i dotarła do Was jak najszybciej, abyście mogli się cieszyć swoim zamówieniem i korzystać z cennych właściwości zamówionych olejów.
Dlatego też nie wysyłamy przesyłek w piątek, na weekend, gdyż jest duże prawdopodobieństwo, że przeleżą one w magazynach spedycyjnych do poniedziałku.
Dla dobra naszego Klienta, preferujemy czwartek, jako ostatni dzień wysyłek przed weekendem.
Zamówienia realizowane są w ramach sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego.